Formulier met Divi

by | 22 mei 2024 | Divi tips

Contactformulier

In de Divi opbouwfunctie, oftewel de Divi Page Builder, zit een module “contactformulier”. Tot voor kort was het ook min of meer alleen geschikt als contactformulier. Maar met de nieuwe veldtypes die Divi heeft geïntroduceerd, kun je nu ook complexere vragen formuleren.

Soorten velden

Behalve een kort invoerveld, een tekstblok en een e-mailveld, kun je ook checkboxes, keuzerondjes (radio buttons) en vervolgkeuzemenu  (dropdown) gebruiken.

Velden toevoegen

Als je een contactformulier aanmaakt (module toevoegen) staan er standaard deze drie velden. Je kunt ze desgewenst verwijderen en zelf nieuwe toevoegen. Let wel: een e-mail veld is verplicht, anders kan het formulier niet verzonden worden. (Want dan is er geen afzender.)

Als je een nieuw veld toevoegt, vul dan in:

  • id: een korte logische term, nodig voor de tekst in je e-mail, zie onder
  • titel: de benaming zoals te zien is op je website

Bevestigingsmail

Bij patroon bericht kun je invullen wat de klant/bezoeker te zien krijgt in zijn/haar bevestigingsmail. Wat de klant invult in de velden kun je in nette zinnen verwerken. De veld-id’s zet je tussen twee keer %%. Bijvoorbeeld:

Conditionele logica

Sinds kort kun je nu ook velden onzichtbaar maken als ze nog niet van toepassing zijn. Stel je hebt 2 opties. Bij optie A laat je vraag 1 zien en bij optie B laat je vraag 2 zien. Zie mijn filmpje voor een voorbeeld:

Vraag ‘Ga je deze zomer op vakantie’ is een ‘gewoon’ veld met radio buttons. Als je op ‘ja’ klikt, dan verschijnt de vervolgvraag over accommodatie. Aan de achterkant bij de instellingen van het veld ‘accommodatie’ ziet dat er zo uit:

Voorbeeld

Ik heb een voorbeeld contactformulier gemaakt met daarin alle verschillende veldttypes. Onder kun je het formulier uitproberen.

En zo ziet dat er dan uit in de mail. Probeer het maar eens met het formulier hieronder.

Divi testformulier

Checkboxes

Keuzerondjes

Tip! Stuur je klant na het invullen van een formulier automatisch naar een leuke pagina.