Voorbeeldpagina achtergronden
Denk eens na over de achtergrond die je wilt gebruiken op je website. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, visuals, gradients, balken. De manier waarop je een achtergrond inzet beïnvloedt de beleving van dat stuk op de pagina.
Geen achtergrond
Ook ‘geen’ achtergrond is een achtergrond, namelijk een witte. Bij minimalistische websites kan dat heel goed werken. Op de site van Gini van den Berg bijvoorbeeld word je aandacht gezogen naar de kunstwerken – die zijn het belangrijkste onderdeel op de pagina. Hier is bewust gekozen voor ‘geen’ of een witte achtergond.

Onderdeel van de huisstijl
Zonder de roze achtergrondkleur en de illustratie van de zon was er een lap tekst als in een Word document. De kleuren en illustraties horen bij de huisstijl van Querencia coaching en stralen veel warmte (= aandacht van de coach) uit.

Zakelijk èn vriendelijk
Op de website Effectief Subsidiebeleid wilde ik kilheid en Word document uitstraling voorkomen. Geel is een warme kleur; die laat ik terugkomen in balken. En de minder opvallende cirkels en ringen op de achtergrond heb ik ook toegevoegd voor wat speelsheid en vriendelijkheid. (Vierkanten, rechte hoeken zou wat zakelijker overkomen.)

Inhoudelijk passend
Website anithemaakt.nl is een blog over zelf maken. Elke categorie blogs heeft een toepasselijke visual op de achtergrond staan. Bij recepten staat eten afgebeeld, bij categorie minder plastic afval staan verpakkingen en bij de categorie plantjes staan zaden en stekjes.



Foto’s: realistisch en betrouwbaar
Op de meeste websites worden foto’s gebruikt. Dat wekt betrouwbaarheid. Immers als je een foto hebt van je product of bedrijf, dan bestaat het.
Fotografie inzetten als achtergrond gebeurt het meest bovenin de eerste balk (header). Het geeft meteen veel kleur en sfeer mee, het trekt de aandacht. Soms misschien te veel aandacht. Uiteindelijk wil je wel dat mensen je tekst lezen en op een knop klikken. Dus pas op dat de tekst goed leesbaar blijft.
Bij de Women’s Gathering Foundation heb ik letters in een contrasterende kleur, met schaduw en dik afgedrukt. Bovendien zit er een halftransparante donkere laag over de foto heen.

Op de website van Oog voor Warmte zit er juist een gradient van wit naar transparant over de foto. De doelgroep (bewoners van Oog in Al) herkennen meteen de straat in hun wijk; een gevoel van “hier hoor ik bij”.

Behalve kustlijnen en landschappen is het best moeilijk om goede panoramafoto’s te maken van hetgeen je wilt laten zien. De verhouding hoogte – breedte kan ervoor zorgen dat hoofden en kelen worden ‘afgesneden’. Om dat te voorkomen heb ik op de site van Bennex een verdeling tekst foto gemaakt. Zo kun je èn de foto en de tekst beter zien.
